Logo Universiteit Utrecht

What’s Next?! Explore your future @FSW

Workshop / activiteit

Thirza Andriessen

Ik ben Thirza Andriessen, 27 jaar oud en ik woon in Utrecht. Van 2012 tot 2016 heb ik de Bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie gevolgd aan de Universiteit van Utrecht, waarin ik in het studiejaar 2013-2014 secretaris was van de studievereniging Djembé. Hierna ben ik de master ‘Health and Society’ gaan doen aan de Universiteit van Wageningen. Voor mijn master thesis heb ik onderzoek gedaan naar de ervaringen van mensen die voedselhulp ontvangen bij een Sociale Kruidenier in België. Dit is een alternatieve vorm van voedselhulp (dan de traditionele Voedselbank), waarbij het voedsel wordt aangeboden in een winkel setting met gereduceerde prijzen en er veel aandacht gaat naar het warm verwelkomen van de mensen.
Zowel bij mijn master thesis als bij mijn bachelor thesis vond ik het doen van etnografisch veldwerk erg bijzonder; mezelf onderdompelen in een (in eerste instantie) onbekende wereld, en daarbij geconfronteerd worden met verschillende dagelijkse realiteiten en ongelijkheden in de maatschappij. Door mijn eerste veldwerk in St. Louis, USA, onder antiracisme activisten ben ik echt anders naar de wereld gaan kijken. Daarnaast vond ik veel uitdaging in het schrijfproces: een rijke beschrijving creëren die de perspectieven van mijn onderzoeksgroep representeert en de lezer een stukje meeneemt in deze wereld. Vanuit dit enthousiasme en de vervolg vragen die uit mijn master thesis vloeiden, heb ik een onderzoeksvoorstel ingediend voor een promotieonderzoek, waar ik een jaar geleden aan mocht beginnen vanuit de universiteit van Wageningen, genaamd: Dignity of food aid receivers in Europe.
De belangrijkste taken binnen mijn PhD zijn: 1) opzetten en uitvoeren van een kwalitatief onderzoek (met verschillende veldwerk periodes), 2) analyseren van data en op basis daarvan schrijven van wetenschappelijke artikelen, 3) bijleren door het volgen van PhD vakken 4) lesgeven en begeleiden van studenten, 5) bezoeken van (internationale) congressen. Het is een afwisselende baan en ik krijg veel verantwoordelijkheid en flexibiliteit ten opzichte van mijn werktijden. Kwaliteiten die naar mijn idee belangrijk zijn voor een PhD: nieuwsgierig (in ieder geval binnen het onderwerp van je promotie), gedisciplineerd en zelfstandig kunnen werken, wetenschappelijk schrijven, met een kritische blik naar eigen werk kijken, en een bepaalde mate van geduld (aangezien het vaak grote onderzoeken zijn, waar het verkrijgen van data en produceren van artikelen lange tijd in beslag neemt).