Workshop / activiteit

Rowan Hagendoorn

Naam: Rowan Hagendoorn
Huidige functie: Onderwijskundige Savantis
Was student: Pedagogische wetenschappen en Onderwijswetenschappen
Panel: Onderwijs

Ik ben Rowan Hagendoorn en werk als onderwijskundige bij Savantis. Voordat ik hier ging werken heb ik de bachelor Pedagogische Wetenschappen gevolgd aan de universiteit van Leiden. Na mijn bachelor heb ik de master Onderwijswetenschappen in Utrecht gevolgd. Tijdens mijn master heb ik stage gelopen bij Savantis en hier kon ik na mijn master blijven werken. Binnen Savantis werk ik voor de afdeling Onderwijs en Examens. Ik houd mij voornamelijk bezig met de ontwikkeling van lesmateriaal en examens. Van oorsprong is Savantis gericht op de schilders- en afbouwbranche. Hier ontwikkelen we lesmateriaal en examens voor. Daarnaast ontwikkel ik keuzedelen (een soort keuzevakken) voor verschillende sectoren in het mbo. We leveren ons lesmateriaal zowel op papier als in een online leeromgeving. Ons lesmateriaal en examens verkopen we aan scholen. Mijn belangrijkste taken zijn het ontwikkelen van lesmateriaal en examens, het onderhouden van contact met docenten en inhoudsdeskundigen en het onderhouden van de online leeromgeving.

Een belangrijke kwaliteit die je nodig hebt voor dit werk is het begrijpelijk uit kunnen leggen en verwoorden van de theorie. Dit kan best lastig zijn omdat je in principe schrijft over onderwerpen waar je expertisegebied niet ligt (bijvoorbeeld schilderen). Daarnaast schrijven we ook voor de lagere niveaus van het mbo en dit is een hele andere manier van schrijven die nodig is dan op bijvoorbeeld het hbo of de universiteit. Dit vereist ook de vaardigheden dat je zowel kritisch als creatief na moet kunnen denken. Deze vaardigheden heb je ook nodig voor het bedenken van opdrachten die de studenten in de praktijk uit moeten voeren. En het is natuurlijk wel zo leuk als deze opdrachten een beetje leuk zijn om te doen.

Ik heb niet echt één inspirerend moment uit mijn loopbaan. Maar wat ik heel leuk vind is dat het lesmateriaal wat ik heb ontwikkeld wordt verkocht aan scholen en er studenten mee werken. Toch leuk om te bedenken dat een paar duizend studenten werken met iets dat jij hebt gemaakt.