Workshop / activiteit

Liza Collignon


Ik ben werkzaam als Participatieadviseur en -coördinator bij Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken. Hier werk ik aan de versterking van bewonersparticipatie. Dit omvat de betrokkenheid van bewoners in processen van de woningcorporatie, maar ook de samenwerking tussen bewoners (bewoner-bewoner) en met de corporatie (bewoner-corporatie). Tegelijkertijd veranker ik deze participatie in de organisatie.
Het uitgangspunt: een bewoner weet het beste wat een fijne woning in een plezierige buurt inhoudt. Meedoen in de buurt en zelfredzaamheid zijn hierin belangrijke factoren. De woningcorporatie kan helpen organiseren, faciliteren of stimuleren. En daar kom ik om de hoek kijken.
Mijn achtergrond in culturele antropologie is hiervoor een uitstekende match. Het is namelijk belangrijk om te begrijpen wat mensen doen – individueel, maar vooral in groepsverband – en hoe en waarom ze dat doen. Voelen bewoners zich in hun buurt bijvoorbeeld niet veilig? Dan is het essentieel om er eerst achter te komen waarom niet en wat bewoners aangeven nodig te hebben om dit te verbeteren. Draagt gebrek aan contact met de buren bij aan het onveilige gevoel? Dan kan je daar kan in samenwerking met bewoners weer wat aan doen.
Mijn bachelor Culturele Antropologie heb ik met veel plezier afgerond in 2012. Vervolgens heb ik de master Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief gedaan (2013-2014). Tijdens een stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, kwam ik er achter dat een carrière in de politieke diplomatie het toch niet voor mij was. Na een baan als projectmanager bij een marktonderzoekbureau in Amsterdam, kwam ik bij Twinstone terecht in Den Haag. Elk project dat ik daar uitvoerde had een sterke focus op duurzaamheid en waren meestal in opdracht voor woningcorporaties of gemeentes. Zo was ik sociaal projectleider bij renovatietrajecten, maar begeleide ik ook particuliere eigenaren bij bloksgewijs funderingsonderzoek in Rotterdam.
Sinds begin dit jaar werk ik bij Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken in Hilversum.