Workshop / activiteit

Lilja van Himbergen

Naam: Lilja van Himbergen
Huidige functie: Coördinator Gevaarlijke Liefde en Get a Grip bij Humanitas
Was student: Culturele antropologie
Panel: Zorg: Jeugd

Gevaarlijke Liefde is een preventieproject waarbij we voorlichting geven aan jongeren, ouders en professionals over on en offline seksueel geweld met als themas: seksueel grensoverschrijdend gedrag, sexting/sextortion en jeugdprostitutie (loverboys/girls).

De belangrijkste kwaliteiten die je nodig hebt: netwerken, signaleren, aansluiten bij de doelgroep en een gezonde dosis idealisme! Idealisme is de motor om het te blijven doen en nodig om dit werk te relativeren en “los te kunnen laten”.

Een van de meest inspirerende momenten die mij is bijgebleven? Toen er na een voorlichting een jongere naar me toe kwam en aangaf dat ze voor het eerst in haar leven de kracht voelde om te praten over wat haar was overkomen. Dat ze voelde dat ze niet de enige was die het overkomt en dat het niet haar schuld was… Naar aanleiding daarvan heeft ze passende hulpverlening kunnen krijgen. Je kunt echt met dit werk een wereld van verschil maken voor jongeren. Een grimmige wereld zichtbaar maken die men niet wilt zien maar die we wel moeten laten zien om “de slachtoffers” te empoweren.