Logo Universiteit Utrecht

What’s Next?! Explore your future @FSW

Workshop / activiteit

Julia Kleinrensink

Ik ben gemeenteraadslid in Utrecht voor Groenlinks. Dit is een hele leuke functie, waarbij je bepaalt welk beleid er in de stad gevoerd moet worden en waar het geld aan uit gegeven wordt. Zelf houd ik me vooral bezig met werk & inkomen (armoede, schulden en mensen aan het werk helpen) en sport.

Als gemeenteraadslid heb je een aantal belangrijke taken. Allereerst moet je snel dossiers kunnen doorgronden om hier vervolgens een mening over te vormen. Deze standpunten moet je middels debat en via (social) media kunnen uitdragen. Het vraagt dus om argumentatie. Om deze standpunten te bepalen is het niet alleen belangrijk om voorstellen te lezen, maar ook veel contact te hebben met organisaties en inwoners in de stad. Enerzijds om signalen op te halen (je vertegenwoordigende functie) maar ook om te horen hoe er in de stad over bepaalde issues gedacht wordt. Als partij maak je vervolgens een afweging in deze belangen. Bij je standpunt bepaling is het dus belangrijk om verschillende perspectieven in de gaten te houden en af te wegen.

Het meest bijzondere aan het werk als gemeenteraadslid vind ik dat je overal in de stad komt en met iedereen in gesprek bent. Je ontmoet heel veel mensen die zich met passie inzetten om mensen te helpen in Utrecht. Je leert je eigen stad heel goed kennen en je maakt de verbinding tussen allerlei organisaties en vraagstukken die spelen in Utrecht.