Workshop / activiteit

Gitta Vernooij

Ik heb de bachelor Ontwikkelingspsychologie en daarna de master Orthopedagogiek gevolgd. Ik werk momenteel vier dagen als Gedragswetenschapper bij Veilig Thuis en daarnaast 1 dag in de week als POH-GGZ jeugd bij een huisartsenpraktijk.  

De afwisseling tussen het laagdrempelige karakter bij de huisartsenpraktijk enerzijds en anderzijds meer vanaf een afstand en met een systemische blik kijken naar veiligheid in gezinnen en binnen relaties houdt mij geboeid. Als POH zie ik de hele dag cliënten met brede problematiek. Als gedragswetenschapper heb ik een diversiteit aan taken, waaronder veel casuïstiek overleg, overleg met ketenpartners zoals politie en OM, training en coaching geven en bereikbaar zijn voor de crisisdienst. Het is nooit saai! 

Als adolescent en als student was ik een twijfelaar als het ging om (studie)keuzes; dat vond ik toen vervelend, maar nu ben ik er stiekem wel dankbaar voor. In mijn huidige werk merk ik namelijk dat het waardevol is om je bewust te zijn van de complexiteit van het maken van keuzes, zeker wanneer iemand bijvoorbeeld door zijn/haar jeugd beschadigd is geraakt. Van de buitenkant lijkt het soms zo eenvoudig, maar hoe meer je weet over de achtergrond en persoonlijkheid van iemand (en zijn systeem) hoe complexer het vaak blijkt.  

En dan is het juist interessant hoe je een client en daarmee ook het systeem kunt bewegen tot het zetten van een eerste kleine stap in de goede richting. 

Jullie zitten ook in een keuzeproces, dus dat vind ik dan weer boeiend! 

Ik ben benieuwd naar jullie vragen en hoop iets te kunnen vertellen wat jullie verder helpt.