Workshop / activiteit

Gijsbert van Eijsden


Van slachthuis tot intensive care. Van nachtopvang tot het sterfbed van een kind. Van yogamat tot oorlogsgebied. En van bestuurskamer tot gebruikersruimte. Nieuwsgierigheid heeft me op de meest uiteenlopende plekken gebracht. Het leven kan op vele manieren geleefd worden. Ik ben een goudzoeker naar persoonlijke verhalen die het leven van jou en mij kleur, zin en betekenis geven.

Binnen de Krijgsmacht werken mensen 24 uur per dag 7 dagen in de week voor vrede en veiligheid. Tijdens dit werk kunnen ze geconfronteerd worden met extreem geweld, onveiligheid en de dood. In crisissituaties kan de overheid beroep doen op militairen en ze opdrachten geven die haaks staan op de eigen levensbeschouwing of levensbeleving. Daarom moet een militair altijd beroep kunnen doen op zijn of haar geestelijke voormannen of -vrouwen voor spirituele, existentiële dan wel geestelijke begeleiding.

Een krijgsmachtraadsman is geestelijk verzorger van humanistische komaf en vormt voor personeel van Defensie een vrijplaats voor een begeleidend gesprek, geeft gevraagd en ongevraagd advies aan commandanten en voorziet mannen en vrouwen op missie van geestelijk voedsel. Op het spirituele domein voeden collega’s en ik de levenden, verzorgen we de gewonden en eren we de doden. We sluiten huwelijken en we dragen mensen naar het graf. Een geestelijk verzorger is aanwezig en heeft aandacht voor de hoogte en dieptepunten in het bestaan van de mens achter de militair. Wij werken volledig nuldelijns en gaan waar militairen gaan. Over zee, op het land, in de lucht en in cyberspace. Binnen de Krijgsmacht ondersteunen we mensen om militair te zijn en zichzelf te blijven.

Eerder werkte ik in de reclassering, verslaving- dak & thuislozenzorg, in het UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis. Aan de Universiteit van Utrecht studeerde ik filosofie en psychologie (M.Sc., 2006). Daarna volgde ik de opleiding tot geestelijk verzorger aan de Universiteit voor Humanistiek en verdiepte me in de zorgethiek (M.A., 2011). Tijdens mijn studie ben ik geïnteresseerd geraakt in de verhouding tussen mens en zijn omgeving, dialectiek, fenomenologie en het absurdisme. Inspiratiebronnen voor invulling van mijn vak zijn te vinden in het werk van Friedrich Nietzsche, Martin Buber, Emmanuel Levinas en Albert Camus. Deze inspiratiebronnen combineer ik met lichaamsgericht werk, door yoga, runningtherapie en wandelcoaching