Workshop / activiteit

Frederike Lijffijt

Naam: Frederike Lijffijt
Huidige functie: Teamleider
Was student: Psychologie
Panel: Sociale Duurzaamheid

Ik ben Frederike Lijffijt en ik werk als teamleider bij VluchtelingenWerk Utrecht. Als teamleider begeleid ik voornamelijk vrijwilligers en stagiaires, maar ook cliënten zelf. Onze cliënten zijn vluchtelingen die een huis hebben gekregen in Utrecht. Wij ondersteunen hen de eerste drie jaar om hun nieuwe leven hier in Utrecht op te bouwen.

Wat wil ik later worden? Dat is een belangrijke vraag die ik mijzelf ook tijdens mijn studie steeds heb gesteld. Mijn nieuwsgierigheid leidde mij naar verschillende organisaties en werkvelden. Uiteindelijk ontdekte ik dat mijn hart ligt bij een baan waar ik echt iets kan betekenen voor mensen.

Belangrijk in mijn werk zijn communicatieve vaardigheden. Met name ook interculturele communicatie en culturele sensitiviteit. Soms vergt het creatieve oplossingen om elkaar goed te begrijpen. Door mijn geduld, betrokkenheid en een vleugje humor weet ik altijd om een prettige manier contact te maken met wie dan ook. Verder heb ik een baan waar geen dag hetzelfde is. Je moet snel kunnen schakelen tussen mensen en taken en stressbestendig zijn.

Een inspirerend moment was voor mij de dag dat ik Mohamad zag, een cliënt van mij. Hij had een aantal dingen die hij wilden bespreken. Hiervoor moesten wij ook inloggen met zijn DigiD. Uit gemak overhandigde hij mijn zijn inloggegevens. Ik zei dat het beter was als hij zelf probeerde in te loggen. Ook omdat ik er niet altijd zal zijn om dit te doen. De tolk hielp hem terwijl het de letters opzocht op het toetsenbord. Toen zag de tolk zijn naam en riep ‘mijn neef’ en stond op om mijn cliënt te omhelzen. Deze was nog wat verward. Wat gebeurde er? De tolk en Mohammad bleken familie te zijn. Ze hadden elkaar al 15 jaar niet gezien. De tolk dacht dat Mohamad was omgekomen in de oorlog in Syrië. Hij had dus nooit gedacht zijn neef nog in levende lijve te zien. Het was een prachtig en emotioneel moment dat zich voor mij afspeelde. Alsof ik live in het programma de reünie zat. Zulke moment maken dat ik echt hou van mijn werk.